Cattleya

De familie van de Cattleya is groot. Ze komen allemaal uit Zuid-Amerika en de planten zijn populair, omdat ze sterk zijn en makkelijk te kweken. We hebben kleine botanische Cattleya’s, zoals de C. aclandiae en er bestaan ‘extra grote’ planten zoals de C. bicolor, die kan zomaar 76 cm lang worden. In de natuur groeien de Cattleya’s hoog in de bomen.

Leuk om te weten is dat in een paar Zuid-Amerikaanse landen een bepaalde Cattleya de officiële nationale bloem is. Bijvoorbeeld de C. skinneri is de bloem van Costa Rica.

 

  • Cattleya willen een zo licht mogelijke plaats, bij voorkeur voor het raam aan de zonkant. Bij felle zon zetten we de orchidee op andere lichte plek, want het blad is zonnebrand gevoelig. Het kan lelijke zwarte vlekken op het blad geven.
  • Als de groeipunt gaat uitlopen geven we water met mest NPK 18-18-18, een kwart theelepel op een gieter water.
  • Is de schijnknol en het blad goed uitgegroeid, dan laten we de plant even wat droger en zonder mest om de bloei te bevorderen. Voordat de plant de bloeiknop laat zien komt er een ‘spat’ in de bladschede, daarin groeit de bloemknop (of bloemknoppen).

Na de bloei de plant verplaatsen naar een wat koelere plek en net zoveel water dat de plant genoeg fit blijft voor de volgende bloeiperiode.

Advertentie