Het houden van Orchideeën

Een orchidee uit de winkel, wat nu?

Je hebt in een onbewaakt ogenblik een orchidee gekocht bij een bloemenwinkel of tuincentrum. Ten eerste, gefeliciteerd met je aankoop! Voor de prijs van een goede bos bloemen een plant waar je jarenlang plezier van kunt beleven.

Maar dan? Welke verzorging heeft deze orchidee nodig om het goed te doen en over een tijd zelfs weer te bloeien? Net als bij Kaapse viooltjes, cactussen, vetplanten andere kamerplanten, heeft een orchidee zijn eigen behandelingswijze nodig.

Wij zullen hier proberen enkele aanwijzingen te geven hoe het beste met deze prachtige planten om te gaan.

Enkele algemene regels voor het houden van orchideeën op de vensterbank:

 • Gematigd licht. Dat wil zeggen, niet in de volle zon zetten, anders verbranden de bladeren. Volle zon mag tot een uur of 10 ’s morgens, maar wanneer de zon begint te branden moet je de plant schermen met bijvoorbeeld dikke vitrage of een zonnescherm laten zakken. Het mooiste voor de orchideeën is een raam op het westen.
 • Verschil tussen dag en nacht temperatuur is zeer nuttig voor orchideeën, alle planten in feite. Een constant gelijke temperatuur dag en nacht is voor de meeste planten slecht te verdragen.
 •  Ongeveer 1-2 x per week water geven, afhankelijk van het potmedium, de pot moet duidelijk lichter in gewicht aanvoelen voordat opnieuw water mag gegeven worden. De planten mogen niet teveel water krijgen dan gaan de wortels rotten en gaat de plant dood. Dus goed laten opdrogen voordat je opnieuw water geeft
  • Bij voorkeur orchideeën water geven met regenwater. Wanneer het kraanwater niet al te hard is (onder DH 10, vraag Uw water leverancier of kijk op http://www.drinkwaterfilter.nl/hard_water.htm  en http://www.lenntech.com/waterhardheid.htm ), kan je ook kraanwater geven.
  • De planten houden van een hoge luchtvochtigheid, besproei ze eens op droge dagen (op de vensterbank boven de verwarming kan het erg droog zijn.). Maar sproei niet te laat op de dag, de planten moeten niet met water op of in het blad de nacht ingaan. Dan kan er “blad- of hartrot” ontstaan en is dat blad reddeloos verloren. Sproei niet op de bloemen, kunnen zwarte vlekken op de bloem ontstaan.
 • Wortels van orchideeënplanten hebben ook lucht nodig, daarom is gewone potgrond zeer slecht voor hen. Zij hebben speciale, luchtig blijvende orchideeën-“grond” nodig ofwel bark.
 • Voeding kan uit gewone kunstmest bestaan, mits je maximaal een kwart van de voorgeschreven hoeveelheid op de verpakking hanteert en bij de volgende waterbeurt de pot eerst met schoon water doorspoelt. Eenmaal in de 2 weken voeding is ruim voldoende, minder mag ook. In de herfst stoppen met voeden en wat minder water geven. De winter is een groeirust periode. Na januari mag U weer een keertje voorzichtig met een lage concentratie gaan voeden.
  • Geef enkele malen per jaar een lichte oplossing, 3-5 gram per liter water, magnesium sulfaat.
 •  Ongedierte: Op bloemen en bloemknoppen komen vaak bladluizen. Deze zo snel mogelijk met een scherpe watersproeistraal weg stralen en dat enkele malen herhalen. Maar ook kan men met een fijne bloemenspuit een mengsel van spiritus met water en een paar druppels afwasmiddel erop spuiten, dat helpt ook prima. Dat is ook te gebruiken tegen dop- en schildluis en wolluis. Denk erom, spiritus is brandgevaarlijk !

Als je de aangekochte orchideeën op deze manier behandelt dan zal de plant het jaar er op weer weelderig bloeien, veel succes!

 

 

 

Advertentie