Algemeen

Corona gooit nog steeds roet in de bijeenkomsten

Hoi allemaal,

Het is al weer even terug dat we bijeen hebben kunnen komen. Het Corona-virus gooit nog steeds roet in het eten en daar is het niet mogelijk om bijeenkomsten te organiseren. Voor de leden van de kring hadden we er een met corona-maatregelen gepland in oktober maar deze kon op het laatste moment toch niet doorgaan.

Gelukkig hebben we nu een Whatsapp groep waarin we veel moois kunnen delen, maar toch het is niet helemaal hetzelfde.

En om al het bovenstaande maar even te vergeten een stukje over wat orchideeschoon.

Ook dit is een winnaar van een lootje, de Epidendrum embreei x capricornu. De plant bloeide toen ik hem meenam en dit is de tweede keer dat deze plant in bloei staat. Epidendrums doen het altijd goed bij mij in huis, het zijn dus aanraders voor de vensterbank. Sommige planten groeien vrij weelderig maar deze blijft vrij compact, wat hem extra geschikt maakt.

Er zijn meer dan 1000 soorten Epidendrums en familie van de Cattleya’s. De meeste Mexicaanse soorten zijn zeer makkelijk te houden. Epidendrums hebben veel licht nodig en groeien in matig warm tot warme condities. Maar daar zijn natuurlijk uitzonderingen op voor soorten die uit koele klimaatcondities komen en schaduwcondities groeien.

De E. embreii komt uit de subtropische bossen van Ecuador op 2000-3000 meter hoogte. Het is daar een koel groeiende epifyt. De plant heeft van nature oranje bloemen met een gelige lip. En de bloemen hangen wat meer

dan bij deze kruising.  De E. capricornu wordt gevonden in Peru en Ecuador op hoogtes tussen de  1700 m en 3000 meter. Ook daar koeit de plant in koele tot koude condities.  De E. capricornu heeft rozige bloemen met wat vleugjes oranje en een meer witte lip. Ook deze bloemen hangen wat meer dan bij deze kruising.

Als ik deze kruising zo bekijk dan lijken de bloemen iets meer op die van de E. capricornu, met vleugjes oranje van de E. embreii. De plant staat bij mij in de winter op vensterbank op het noord/oosten bij een temperatuur van 16 graden. En in de zomer staat deze twee meter van het raam af bij temperaturen tot wel boven de 30 graden. Het blad krijgt snel teveel licht waardoor het rood kleurt. De plant doet het dan ook aanzienlijk minder goed. De verplaatsing van het raam af zorgde voor herstel en uiteindelijk dus ook voor bloei van de plant. In de winter krijgt de plant 1x per week water en in de zomer 2x per week. De plant krijgt 1x in de twee weken mest. En zoals je ziet doet dit regime de plant goed!

Advertentie