Algemeen

Paphiopedilum villosum- een makkelijke Paph

Sinds januari 2016 ben ik de eigenaresse van een P. henryanum (dacht ik). Echter tot december van dat jaar deed de plant niet zo heel veel. Hij had voornamelijk ongelofelijk onhandige lange bladeren die steeds meer kreukels opliepen. Ik begon aan mezelf te twijfelen en dacht nou dit is er vast een om weg te geven want onder mijn beheer gaat dit niets meer worden, maar toen! Eind december begon er zowaar een bloeistengel te vormen. Maar in tegenstelling tot wat ik allemaal gelezen had over deze orchidee was de bloemstengel niet rechtopstaand maar hing deze naar beneden over de plant heen. Ik begon te vermoeden dat het met mijn plant niet best ging, of dat ik toch een andere soort had dan op het kaartje beschreven. Midden januari ging de bloem open… en de witte rand en paarse stippen op de bovenste sepaal ontbraken…wat bleek ik had een P. villosum! Inmiddels was de bloemstengel voorzien van versteviging dus geheel op natuurlijke wijze heeft deze plant niet gestaan in mijn woonkamer, het maakte de bloem er niet minder om hij stond er prachtig bij!

Paphiopedilum villosum (synonyms Cordula villosa) is nauw verwant aan P. boxallii en P. gratrixianum. Bij deze laatste twee verschillen voornamelijk van P. villosum in dat de bovenste sepaal een witte buitenrand heeft en paarse stippen bevatten. In dit bericht zullen we ons verder richten op P. villosum.

Van nature komt P. villosum voor in noorden van Thailand, westen van Myanmar en noordoosten India. Hier groeien de planten op 1100-2000 meter hoogte epifitisch in de vertakkingen van hoge bomen. Het jaar door heerst er een vrij gemiddelde dagtemperatuur van 23-28 ˚C overdag, maar in de lente koelt het ‘s nachts wel af naar 10˚C terwijl het in de rest van het jaar ‘s nachts maar afkoelt naar 16-17 ˚C. De luchtvochtigheid is in deze gebieden zoals te verwachten erg hoog van 80-85% in de zomer en vroege herfst tot 60% in de winter en vroege lente. De groeiperiode van de plant valt in de zomer tegelijkertijd met het regenseizoen. De plant houdt tijdens het groeiseizoen dus wel van natte voeten, tegen de herfst neemt deze de hoeveelheid water die de plant nodig heeft weer af tot normale hoeveelheden.

Dan nu naar de plant zelf, de naam villosum staat voor ‘bedekt in redelijk lang, zacht haar’, natuurlijk verwijzend naar de haren op de stam en bloem. Elke scheut van de plant omvat 4-5 helder groene smalle lijn-lancetvormige bladeren van 14-42 cm bij 2,5-4 cm. De bloeiwijze kan zowel staand als hangend zijn (7-24 cm), is erg behaard en draagt één bloem. De bloemen zelf zijn tussen de 7,5 en 15 cm groot. De grootste kant op bloei is tussen januari en april en de bloemen kunnen tot wel 2,5 maand mooi blijven. Verpotten kan het beste na de bloei zo om de twee jaar.

Hoe staat deze P. villosum er bij mij eigenlijk bij? Mijn grote orchideeën hebben het te stellen met de vensterbank op zolder. Behalve als ze bloeien dan mogen ze verhuizen naar de woonkamer. Deze plant staat normaal dus op een vensterbank gericht op het noordwesten waar bijna altijd een raam op een kier staat en het door het wasgoed vaak wel wat vochtig is. De plant krijgt 1-2x in de 7-10 dagen een scheut kraanwater of demiwater met Akerne Rainmix (1g/2L). Deze behandeling en locatie bevalt de plant kennelijk goed, want de bladeren worden korter (genoeg licht) en er hebben sinds januari 5 nieuwe scheuten gevormd. Kortom van mij mag de plant in december weer rijkelijk gaan bloeien! En ondanks dat het niet de meest spectaculaire Paph is die er bestaat, het is een makkelijke plant dus een goede om mee te beginnen!

 Marjon

Advertentie