Activiteiten, Algemeen

Stenoglottis longifolia winnende plant in de vensterbankcategorie tijdens de najaarstentoontselling

Bij de laatste tentoonstelling deed bij de vensterbank categorie mijn Stenoglottis longifolia mee. Je zag hem bijna niet staan tussen alle andere vensterbankplanten. Wat was ik blij, eindelijk een keer een volle tafel! Dat was de afgelopen keren wel anders. Ik hoop dat deze positieve trend zich zal voortzetten en dat we zelfs een tweede tafel er bij moeten zetten voor de vensterbankplanten. Ook het aanbod aan kasplanten was overweldigend. Toch viel de Stenoglottis op, want hij won de eerste prijs!

DSC_0774DSC_0776

Van origine een Zuid-Afrikaanse aardorchidee die koel gekweekt moet worden. Bij koele kweek denk in mijn kweeksituatie (warm-gematigde kas) meteen aan een noord- of oostvenster of anders een koel plaatsje buiten. In de winter zijn alle bladeren weg en houd je alleen een pot over met een vlezige wortelstok. Tijdens deze periode staat deze een beetje vergeten in een onverwarmde kamer met een venster op het oosten. Als dan de rozetjes met nieuwe blaadjes weer boven de grond komen (en dat is best al vroeg in het jaar), verhuist de plant naar beneden, ook weer op het oosten. Door deze temperatuurverhoging beginnen de bladeren nu wat sneller te groeien en geef ik voorzichtig voor het eerst weer wat water. Als de vorst weer uit de lucht is, verhuist de plant naar buiten, waar die maar net een ochtendzonnetje krijgt. Een schoteltje onder de pot zorgt dat er wat water blijft staan en als het dan eens lekker regent, geniet deze daar zichtbaar van. De gehele zomer staat de Stenoglottis op dezelfde plaats en als het niet regent – zoals afgelopen zomer – dan biedt de tuinslang uitkomst. Na de langste dag zie je in het hart van de bladrozetten de eerste aanzet van de bloemstengels die dan doorgroeien tot mooie pluimen met kleine rozepaarse bloemetjes.

Ons lid Theo heeft geregeld op onderlinge tentoonstellingen de show gestolen met een knots van een Stenoglottis (die dit jaar niet meedeed vanwege een ongelukje met zijn plant) en wat ik hiervan heb onthouden is dat Theo geen mest geeft om zwarte bladeren te voorkomen. Dat geef ik dus ook niet. Er zal vast wel eens een vogelpoepje invallen, maar bijmesten doe ik dus niet. Ik heb mijn exemplaar nu voor het derde jaar, het zal nu dus wel tijd worden om hem te verpotten. Ik denk dat ik hem in een zelfde soort zand/turf/barkmengsel zet waar die nu in staat, dat bevalt me wel.

John

 

Advertentie