Algemeen

Acianthera bragae

Acianthera bragae

Om eens te laten zien wat voor een aparte, mooie en gekke orchideeën onze leden in huis hebben een artikel over de Acianthera bragae!

DSC_0357.JPG

Acianthera bragae van de afgelopen kringavond in maart.

Uit de doos van Theo kwam weer eens een mooi duveltje. Velen spraken uit: ‘wat een prachtige plant’ of ‘het lijken wel twee kussende slakjes!’. En ondanks dat deze plant niet werd verkozen tot plant van de maand is de plant een leuk stukje waardig.

De plant is onder vele namen bekend, ooit in 1907 is de plant begonnen als Physosiphon en daarna is het nog vele malen veranderd in Phloeophila, Sarracenella, of Pleurothallis (sarracenia). Maar op dit moment is het middels DNA-analyse van meneer Karremans uitgekomen op Acianthera een genus van 116 soorten onder de 5114 tellende onderfamilie Pleurothallidinae (Karremans, 2016).

Acianthera sarraceniaacianthera-saracenia.jpg

Acianthera uit archief van Theo.

De plant heeft 3 cm lange succulent-achtige bladeren groeiende op een rhizoom. Uit de zeer korte bloemstengel die begint bij het rhizoom ontstaat de bloem, meestal met twee bloemen die naar elkaar toe gekeerd zijn en ongeveer 1,5- 2 cm groot. De sepalen van de bloem zijn gefuseerd (calyx) tot een koker met aan het einde een zeer korte koker. De binnenzijde van de bloem is bekleed met zeer veel haren en aan het begin van de bloem zijn de lip en de petalen te vinden. Binnen de Acianthera heeft alleen de Acianthera asaroides ook gefuseerde sepalen, echter deze soort heeft aan het uiteinde geen naar buitenstaande lipjes.

Acianthera asaroides flick kobayashi

Acianthera asaroides van Flickr door Naoki Takebayashi.

A. bragae komt voornamelijk voor aan de zuidoost kust van Brazilië op hoogtes van 700 tot 1000 meter. Het is een redelijk koel groeiende epifyt die een hoge luchtvochtigheid en veel zon nodig heeft. Theo houdt deze plant dan ook aan een ‘haakje’ hoog in de kas op ongeveer 2 meter hoogte. Hier krijgt de plant voldoende licht en hangt de plant gematigd koel. De dagtemperatuur bij Theo is ongeveer 22-30 °C en in de nacht 15-17°C. Ook sproeit Theo de plant elke dag om deze goed nat te houden. Theo bleek aan een andere haakje ook nog prachtige exemplaren van Acianthera’s te hebben hangen, de naamgeving geeft aan sarracenia. Waarschijnlijk gaat het onder de huidige naamgeving ook om een Acianthera bragae maar dan in een net wat andere kleurvorm.

Marjon

 

Bronnen:

Karremans, A. P. 2016. Genera Pleurothallidinarum: An updated phylogenetic overview of Pleurothallidinae. Lankesteriana 16(2): 219-241.

Foto van Naoki Takebayashi: https://www.flickr.com/photos/ntakebay/32515286210

 

Advertentie