Algemeen, Plant van de maand

Epidendrum porpax

In de vereniging worden vele planten gehouden en worden welke maand altijd weer mooie planten meegenomen naar de plantbespreking. En zoals iedere avond kiezen de aanwezigen van de vereniging via stemming de mooiste of meest bijzondere plant uit. In oktober was de eer aan de Epidendrum porpax of Epidendrum peperomia van Frans Derksen onze secretaris. Hij heeft over deze plant een mooi stuk geschreven in ons kringblad.

Epidendrum porpax of Epidendrum peperomia Plant van de maand oktober 2017

Op de kringavond van 13 oktober werd onze Epidendrum porpax gekozen als plant van de maand oktober 2017.

Op de website van “Internet Orchid” wordt omschreven dat deze plant in de eiken en dennenbossen van Columbia en Venezuela op een hoogte tussen de 600 en 2700 meter wordt gevonden en dan ook van gematigd tot koel gekweekt kan worden. De plant heeft geen pseudobulben en de succulentachtige bladen groeien om en om aan circa 8 centimeter lange stengels. De bloemen kunnen het gehele jaar door aan het uiteinde van de stengels verschijnen, maar bij mijn plant komen ze altijd aan het einde van de zomer of het begin van de herfst.

Epidendrum porpax en ep alba 2

Hagester heeft deze Epidendrum in twee soorten opgedeeld te weten:

  • Epidendrum porpax
  • Epidendedrum peperomia

Het onderscheid wordt gemaakt in de uitvoering van de lip welke bij de Epidendrum peperomia breder is als dat hij lang is. De kleurverschillen tussen de planten verlopen van dieprood naar groen.

De plant vraagt in de kas een lichte plaats en kan zelfs een beperkte periode direct zonlicht verdragen. Indien de bladen rood gaan kleuren duid dit op een te veel aan zonlicht en moet er wat meer geschermd worden.

Tijdens de groeiperiode (voorjaar en zomer) moet er ruim water gegeven worden. In de winterperiode kan met dagelijks nevelen worden volstaan. Aan het vat waarin wij de planten dompelen en aan het regenwater waarmee vernevelen voegen wij Rainmix van Akerne toe.

Ik weet niet meer hoe deze Epidendrum in ons bezit gekomen is maar wel dat wij hem op een zogenaamd Wubbenblokje (Blokje van 15 x10 x 1 centimeter geplastificeerd gaas opgevuld met sfagnum) en dit in ons gematigde deel van de kas, op de zuidzijde, aan de gaaswand hebben opgehangen.

De plant ontwikkelde zich goed en na enkele jaren was het blokje ook voor een belangrijk deel aan de achterzijde begroeid. Het was dan ook de hoogste tijd om dit blokje vrij in de kas op te hangen waar de plant zich verder ontwikkeld heeft tot wat ze nu is.

Epidendrum porpax Frans

Maar er is natuurlijk altijd wel ergens een baas boven baas ;-)…. dan moet die van ons nog even…

Epidendrum porpax baas boven baas

Bij ons hangt de plant al enkele jaren op een vaste plaats, hoog in de gematigd warme kas. Dicht bij het uitblaasrooster van het ventilatiesysteem, er is dus dag en nacht een constante luchtstroom aanwezig.

Epidendrum bij Frans in de kas

En of onze plant nu een Epidendrum porpax of Epidendrum peperomia is weet ik tot nu toe dan ook nog niet.

Frans Derksen

Advertentie