Activiteiten

Bezoek Orchideeënkwekers Petrens en Akerne in Belgie – 23 september

Dit is het verslag van ons bezoek naar Petrens en Akerne!

Op zaterdag 23 september ’17 stond er een kringuitje gepland naar België. We gingen een bezoek brengen aan de kwekerijen van Petrens orchideeën te Gent en aan Akerne orchideeën te Schoten. Van te voren had Frans een indeling gemaakt wie met wie zou meerijden. Het zou heel mooi weer worden en dat was het ook: strak blauwe lucht wat wil een mens nog meer.

We hadden 4 verschillende auto’s vol. Gezien de afstand van bijna 250 km zijn John en ondergetekende om 7.30 uur vertrokken en waren we mooi op tijd bij Petrens.

Ik was zelf nog nooit bij Petrens geweest. De eerste indruk was een hele mooie victoriaanse aanblik wat de nieuwsgierigheid wat we binnen aan zouden treffen alleen nog groter maakte. Bij binnenkomst kom je eerst in het centrale gedeelte waar alle orchideeën staan die veel verkocht worden zoals de Phalaeonopsissen etc. etc. Links en rechts van dit centrale gedeelte zijn verschillende afgesloten ruimtes met elk een specifieke temperatuur waar vooral de botanische soorten staan voor de verkoop. Links zijn de ruimtes die koeler zijn en rechts de ruimtes waar de orchideeënsoorten staan die in een warmere cultuur gekweekt worden. Doordat de planten op deze manier gerangschikt staan is het voor iedereen duidelijk waar je de planten kunt vinden waarnaar je op zoek bent.

Nu nog even wat over Petrens orchideeën: Het is een kwekerij met een hele rijke historie . Er worden al 5 generaties orchideeën gekweekt in deze victoriaanse kassen sinds 1887. Voor het hele verhaal zie http://orchideeen-petrens.be/.

Voordat iedereen zijn eigen weg ging werden we hartelijk ontvangen en stond er koffie en lekkernijen klaar .Na de koffie ging iedereen zijn eigen weg in het zoeken naar de juiste aankopen. Mijn aankopen bij Petrens waren Maxillaria sanderiana en Dendrobium insigne. Zoals altijd wanneer het gezellig is kwam er ook aan het bezoek aan Petrens orchideeën een eind .

Het was inmiddels tegen enen en na een hele morgen op pad was het tijd geworden om een lunch te gaan nuttigen. Harald had van te voren een lokaal zelfbediening restaurant in de buurt van Petrens gevonden waar we met zijn allen de lunch hebben genuttigd. Na de lunch was het hoogste tijd geworden om richting Akerne orchideeën te gaan wat vanaf hier zo’n 80 kilometer verwijderd was.

John en ik zijn al verschillende keren bij Akerne geweest en hebben we daardoor een hele goede band met Dirk, Diane en Kenneth opgebouwd. Zoals altijd bij Akerne zijn we ook deze keer ontzettend hartelijk ontvangen met koffie en lekkernijen.

Bij ons vorige bezoek toen hadden Dirk en Diane nog de algehele leiding van Akerne . Inmiddels hebben ze de leiding overgedaan aan hun zoon Kenneth. Maar zoals misschien iedereen wel weet heeft Akerne in het voorjaar door een zware storm veel glasschade gehad. Deze glasschade werd veroorzaakt door een grote den die in de omgeving van de kassen stond .De dennenappels die dienden tijdens die storm als dennenkogels en gingen dwars door de ruiten heen. Ik heb de foto’s gezien op de telefoon van Dirk wat een ravage.

Dit keer kregen we van Kenneth een rondleiding door de koude kas .Dit is voor de orchideeën liefhebber een waar orchideeën paradijs. Wat je hier krijgt te zien is fantastisch en heel uniek.

Zeer veel volwassen grote planten waar vele jaren voor gekweekt moet worden. We kregen zelfs een verhaal te horen van een bijzondere Cymbidium waar men al meer als 30 jaar mee aan het kweken was. De verhalen en uitleg van Kenneth waren zeer duidelijk en heel leuk. Na de rondleiding was het natuurlijk tijd om op zoek te gaan naar je eigen aankopen. Mijn aankopen bij Akerne zijn Pescatorea dayana en Cyrtochilium species (een echte uitdaging).

Maar ook aan de gezelligheid van Akerne komt een eind, en het was zeker nog 1,5 uur om weer terug te rijden naar huis. Om ongeveer 18.00 uur, na bijna 500 kilometer op de teller, waren we weer thuis maar het was een hele gezellige voldane dag.

Ik wil degenen die deze dag zijn meegegaan allemaal hartelijk danken voor de gezelligheid en een hele leuke dag. En verder een verzoek aan iedereen die niet is meegegaan, ga de volgende keer gezellig mee! Het is altijd heel gezellig en het allerbelangrijkste zijn de fijne herinneringen aan deze leuke dag en je hebt kans om planten aan te schaffen waar je normaal gesproken niet zo snel aan kunt komen.

Tot slot wil ik graag het bestuur, met name Harald bedanken voor het organiseren van deze dag.

Henry

 

Petrens orchideeën

 

Petrens logo

 

Orchideeënkwekerij Petrens & Co, Lauwstraat 74 9051 Sint-Denijs-Westrem België. Telefoon: 0032 92211585 Mail: info@orchideeen-petrens.be Website: www.orchideeen-petrens.be

 

 

Kwekerij Akerne

Akerne logo

Akerne Orchids, Laarsebeekdreef 4, B-2900 Schoten, Belgium. Telefoon: +32 3 651 40 36 Mail: info@akerne-orchids.com Website: http://www.akerne-orchids.com/

 

Advertentie