Plant van de maand

Odontoglossum cristatellum 02-2017

Als ik mij goed herinner heb ik deze plant een jaar of twee geleden tijdens een verloting op een kringavond gewonnen. Thuisgekomen heb ik de bloeiende plant in mijn koel gematigde kas gezet (18 – 12 graden Celsius), waar wij nog weken van de prachtige bloemen hebben kunnen genieten. Op internet heb ik op de website Internet Orchids nadere informatie over de plant en de natuurlijke leefomgeving opgezocht. Deze plant komt voor in Colombia, Ecuador en Peru in nevelwouden op een hoogte tussen de 2500 en 2950 meter hoogte en groeit daar onder koele en vochtige omstandigheden.

Nadat de plant was uitgebloeid heb ik hem verhuisd naar mij koele kas. Deze kas biedt primair plaats aan planten uit de Andes zoals Restrepia’s, Dracula’s, Pleurothallisen, Scaphosepalum’s, Dryadella’s, Octomeria’s, Stelissen, Masdevallia’s en nog een aantal andere Odontoglossum’s

In de winterperiode houd ik de temperatuur in deze kas op een dagtemperatuur van circa 15 ˚C en een nachttemperatuur welke ligt tussen de 9 en 10 ˚C. DC. odontoglossum 2e relatieve vochtigheid bedraagt in deze periode 70 á 90%. In de winter houd ik de planten licht vochtig maar zorg er wel voor dat ze niet uitdrogen. Als na de winter de dagen weer gaan lengen en de groei op gang komt verhoog ik langzaam de intensiteit van het water geven. Vanaf eind april tot eind september sproei ik de planten dagelijks. Sinds ongeveer een jaar voeg ik aan het sproeiwater Rainmix van Akerne toe in een concentratie van ongeveer 1 gram per 2 liter, dit bevalt mij goed. De temperatuur beheersing in de zomer in een kas waar voornamelijk planten worden gehouden welke in hun natuurlijke omgeving het hele jaar door met een bijna constante koele temperatuur te maken hebben is best lastig.

In de zomerperiode scherm ik dan ook alle zon belaste delen van de wanden en het dak aan de buitenzijde af met een schermdoek waarmee circa 60% van het zonlicht wordt tegengehouden. Daarnaast heb ik aan binnenzijde van het dak ook nog een aanvullend schermdoek wat ik in de winter bij zonnig en vriezend weer sluit om de warmte uitstraling te beperken. Bij intensieve zonneschijn en hoge buitentempeC. odontoglossumraturen zet ik dit schermdoek in als aanvullende zonwering.

Om bij hoge buitentemperaturen de temperatuur in de kas te verlagen maak ik gebruik van het fenomeen “adiabatische koeling”. Bij adiabatische koeling verdampt fijn verstoven water in de te koelen ruimte. De voor de verdamping benodigde warmte wordt aan de ruimte onttrokken, met als gevolg dat de ruimtetemperatuur circa 4 á 5 ˚C daalt. Door al deze maatregelen lukt het bijna altijd de temperatuur in de kas onder de 30 ˚C. te houden en komen de van oorsprong koele planten in mijn kas redelijk ongeschonden de zomer door.

Ook de Odontoglossum cristatellum vertoonde na de winter al snel weer nieuwe groeiactiviteiten en gedurende de zomer van 2016 vormde zich weer een mooie bulb. Omstreeks november vertoonde zich de eerste aanzet van een nieuwe bloemstengel. Gedurende de maanden december en januari ontwikkelde de bloemstengel zich gestaag en de bloemknoppen werden steeds groter. Begin februari waren er inmiddels 4 knoppen open en kon de plant mee naar de kringavond van februari 2017.Nu vormen zich twee mooie nieuwe scheuten en is het zaak deze de komende zomer goed te verzorgen zodat wij volgend jaar weer kunnen genieten van een opnieuw bloeiende Odontoglossum cristallum.

Frans

 

Advertentie